Omdat up-to-date blijven geen overbodige luxe is: Wapenstilstand Thailand – Cambodja

Posted on februari 21, 2011

0


Er is een wapenstilstand afgesproken tussen Thailand en Cambodja in het grensgebied van Preah Vihaertempel. De overeenkomst is een doorbraak in het conflict dat sinds een maand bezig is. Het is niet duidelijk of de wapenstilstand permanent is, want een eerdere staakt-het-vuren op 5 februari hield slechts een dag stand.

De wapenstilstand ging zaterdag in. Er is een overeengekomen dat er geen nieuwe troepen meer naar het grensgebied gestuurd worden en dat al aanwezige militairen op hun plek blijven. Ook mogen er geen zware wapens en artillerie in het conflictgebied verplaatst worden, beiden partijen geen zware wapens mogen gebruiken, dat er geen militaire bunkers meer worden gebouwd en dat beide landen via speciale mobiele telefoons met elkaar blijven praten over grensoverschrijdende situaties.

Er moet nu gekeken worden of er op overheidsniveau onderhandeld kan worden of wellicht dat de situatie op de Asean-bijeenkomst besproken kan worden. Deze is volgende week dinsdag en wordt bijgewoond door de ministers van Buitenlandse Zaken van 10 aangesloten Zuidoost-Aziatische landen.

(Bron:http://zuidoost-azie.blog.nl/)

Advertenties
Posted in: Artikels