Opnieuw incident om Preah Vihear-tempel

Posted on februari 21, 2011

0


Slechts enkele uren na de bijeenkomst van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zaten Cambodja en Thailand weer in mekaars haren. De Veiligheidsraad riep eerder op tot een permanent staakt-het-vuren. Dat meldt een woordvoerder van het Thaise leger

“Het gaat niet om schermutselingen. Cambodja lanceerde rond 5 uur plaatselijke tijd handgranaten naar Thailand, en wij losten schoten. Dat is alles”, stelde Sunsern Kaewkumnerd, die preciseerde dat een Thaise soldaat gewond raakte. Een hooggeplaatste Cambodjaanse militair die op post was bij de grens, ontkende het incident.

“Elke avond lanceren Thaise soldaten granaten”, verklaarde hij, verzekerend dat Cambodja daar niet op reageerde. Beide partijen geven elkaar er de schuld van de zware confrontaties tussen 4 en 7 februari te hebben uitgelokt. Daarbij kwamen tien mensen, van wie zeven aan Cambodjaanse zijde, om het leven.

Het conflict betreft een grenszone waarin zich de Preah Vihear-tempel, ruïnes uit de elfde eeuw die aan Cambodja toegekend werden, bevinden. In 2008 zette de Unesco het monument op de lijst met werelderfgoedsites, wat tot woede leidde bij de Thaise nationalisten.

(bron: Belga)

Advertenties
Posted in: Artikels